Zbirka pesama Game Over Andrije B. Ivanovića najbolja na IX Presingovom konkursu

Na deveti Presingov konkurs za neobjavljenu knjigu poezije stiglo je 160 radova i u toj, prilično oštroj konkurenciji, za najbolju zbirku poezije izabrana je zbirka „Game Over“ pesnika Andrije B. Ivanovića, saopštilo je Društvo za afirmaciju kulture Presing.

– Zahvaljujemo se svim učesnicama i učesnicima. Direktnost, životnost izraza brojnih zbirki, eksperimentisanje sa formom i njihova povezanost sa problemima svakodnevnog života, pa i angažovanost koja uz to ide, govore o tome da je poezija u usponu i da je ne piše “svako“ već oni koji je u sebi nose i kojima je do nje stalo – piše u saopštenju.

Na pitanje kako izgleda poezija Andrije B. Ivanovića odgovorio bih: „Zamislite da Mišel Uelbek živi u Srbiji i piše poeziju“ mada bi se dale napraviti paralele i sa Karverom, Bukovskim i Selindžerom. S druge strane, Ivanovićevi stihovi su jovovski ep, spevan u utrobi Zveri, koja nas je odavno, po autoru, progutala. Sve navedeno može zvučati pesimistički što zapravo nije jer je pesnik sposoban da se izmakne sa strane i sagleda kompjuterizovane, mehanizovane banalnosti nas, statista u velikom reality show-u koji je 21. vek i pomogne nam da iz njega izađemo. Vešto podeljena po nivoima kompjuterske igrice, a u njoj imamo samo jedan život, igrajući se duhovito izabranim citatima iz umetnosti i popularne kulture pri kraju svojih pesama, zbirka Game Over nije samo okrenuta površinskim manifestacijama već onom duboko unutrašnjem, onom što se nalazi iza maske/matriksa modernog sveta – navodi se u obrazloženju žirija koji su činili Predrag Crnković, Predrag Milojević i Aleksandar Novaković i dodaje:

– Upravo svet umetnosti, koji se borio, katkad i pesnicama, za slobodu svakog stiha, svake reči, je ono što nam nedostaje a što Ivanović vraća u svojoj knjizi. Govoreći o citatima valja reći i ovo: „Znam tvoja dela: nisi ni hladan ni vruć. Da si barem ili hladan ili vruć. Ovako pošto si mlad – ni vruć ni hladan – ispljunuću te iz svojih usta.“ (Jovanovo otkrivenje 3:15-16) Ivanovićeva poezija je sve samo ne mlaka – ledena i oštra kao skalpel kad se bavi šokantnim, ali za pesmu opravdanim prizorima nasilja, vrela kad se buni ili divi ženskoj lepoti, ona poziva na nastavak , na novu „igricu“ i tumačenja. Samim tim, u Game Over ne postoji „game over“.

Leave a Comment