Andriji Ivanoviću nagrada “Mladi Dis”

Nagradu „Mladi Dis“ za prvu pesničku zbirku ove godine žiri je dodelio Andriji B. Ivanoviću (30) iz Majdanpeka, novinaru dnevnog lista „Blic“, saopštila je Gradska biblioteka u Čačku. Nagrada koja se sastoji od plakete sa Disovim likom i objavljenom knjigom poezije dobitniku će biti uručena 20. maja na svečanosti u Čačku, a Biblioteka će nagrađeni rukopis štampati kao 29. knjigu u svojoj ediciji „Tokovi“.

Nagradu dodeljuje Gradska biblioteka u Čačku u okviru pesničke manifestacije „Disovo proleće“, koju svake godine organizuje u čast srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa (1880-1917), koji je rođen u selu Zablaće kod Čačka.

U okviru završnih svečanosti „Disovog proleća“, 20. maja će ispred spomenika Vladislavu Petkoviću Disu u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku biti održana manifestacija pod nazivom „Pesnici Disu“, gde će o Disovoj poeziji govoriti pesnikinja iz Beograda Danica Vukićević, a Disove stihove recitovati pesnici iz Kraljeva, Požege i Gornjeg Milanovca.

U večernjim časovima u Likovnom salonu Doma kulture biće otvorena likovna izložba „Prolećni anale“, 14. po redu koja se održava u okviru „Disovog proleća“.

Završno veče „Disovog proleća“ posvećeno ovogodišnjem dobitniku Disove nagrade, pesniku iz Zaječara Saši Jelenkoviću, održaće se u petak, 21. maja, uz učešće književnog kritičara Nenada Šaponje i glumca Nebojše Dugalića.

Leave a Comment