U “Poljima” o antologiji “Restart”


U časopisu “Polja” u broju 494 (jul-avgust 2015) objavljen je tekst pesnika iz Hrvatske Davora Ivankovca “Sadašnjost i budućnost poezije u Srbiji”, osvrt na antologiju Gorana Lazičića “Restart: Panorama nove poezije u Srbiji”. Naravno, u tekstu se spominje i moja poezija predstavljena u toj antologiji.

“Andrija B. Ivanović piše priče u stihu prepune rezignacije i sumnje usamljenog subjekta koje se potvrđuje kroz brojne pop-kulturne, naročito filmske, reference, ali i paradoksalnom nemogućnošću istinskog međuljudskog, fizičkog kontakta u vremenu opće umreženosti i dostupnosti, dok pjesmom ‘Onlajn ljubav je najbolja’ otvara problematiku građanskog identiteta ironizirajući poziciju subjekta, erotiku, ljubav i digitalizaciju suvremenog života.

Gotovo da nema autora/ice u Restartu bez ikakvih tragova informatičke revolucije, suvremenih komunikacijskih tehnologija i mreže, poglavito na tematsko-motivskoj razini teksta, a ponekad i na formalnoj i stilskoj. Utjecaj interneta i kompjuterske tehnologije odrazio se i na percepciju stvarnosti i kritiku iste, dok je u djelu autora tzv. virtualna stvarnost postala stvarnija i poželjnija od životne okoline kao što se već vidjelo na primjeru Andrije B. Ivanovića. Za većinu ipak, internet i društvene mreže proširili su područje borbe postavši jednako poželjna i potentna mjesta otpora bolesnom sustavu.”Ceo tekst može se pročitati na sledećoj internet adresi: http://polja.rs/wp-content/uploads/2015/10/494-10.pdf

Leave a Comment