Promocija „Paklene runde” u biblioteci u Čačku

Mladi Dis 2011.

Prenosimo tekst o promociji “Paklene runde”
Andrije B. Ivanovića u Gradskoj biblioteci
“Vladislav Petković Dis” u Čačku sa sajta biblioteke.

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ promovisala je u utorak, 17. maja 2011. godine, u Odeljenju za odrasle čitaoce knjigu „Paklena runda“ prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Mladi Dis“Andrije B. Ivanovića čiji je i izdavač. Nagrađena zbirka pesama štampana je kao dvadeset deveta knjiga u okviru edicije Tokovi, koja postoji od 1979. godine, kada je dodeljena prva nagrada za najbolji neobjavljeni rukopis. Tokom tradicije duge trideset tri godine Gradska biblioteka pomogla je u ličnoj i profesionalnoj afirmaciji mladih umetnika, objavljujući njihove nagrađene zbirke pesama, i time otvorila put ka daljem usavršavanju i promociji tek otkrivenih talenata. Andrija B. Ivanović je nosilac plakete Mladi Dis ustanovljene 2003. godine, kada je i uvedeno pravilo da pesnik ne može imati više od trideset jedne godine starosti, upravo onoliko koliko je Dis imao kada je 1911. godine objavio prvu knjigu „Utopljene duše“. Iz konkursa za rukopis za prvu neobjavljenu pesničku zbirku, edicija Tokovi iznedrila je danas čuvene pesnike i dobitnike drugih književnih nagrada za poeziju kao što su Živorad Nedeljković, Milen Alempijević, Vladimir Stojnić, Jelena Radovanović, Dragan Radovančević, Bojan Vasić i mnoge drugi koji su prvo priznanje dobili u Čačku.

Andrija B. Ivanović rođen je 1980. godine u Majdanpeku. Živi i radi u Beogradu kao novinar i izvršni urednik dnevnog lista Pravda. „Paklena runda“ je njegova prva zbirka pesama a svoje priče i pesme Ivanović je objavljivao u časopisima Misao i čovek, Lipar, Gradina, Emitor, Tera i na sajtovima Art anima i Urbana intervencija.

U obrazloženju žirija nagrade Mladi Dis ističe se da je poezija Andrije Ivanovića ispisana razumljivim i svakodnevnim jezikom, lišenim svake patetike. Jasne slike, upečatljiv humor, cinizam i laki besmisao egzistencije još su neke od odlika ove „tečne“ poezije koja svoju energiju crpi iz preplitanja života i popularne kulture. Po oceni književne kritike zbirka pesama „Paklena runda“ odslikava život kao filmsko – poetski omnibus i na duhovit način sagledava svet. Kako ističe recenzent ove knjige, Vasa Pavković, „poezija Andrije B. Ivanovića u svakoj sekvenci serijala od trideset devet epizoda nudi čitaocima presnu, naturalističku sliku savremenog doba, tj. njegovog doživljaja.

Lirski antijunak serijala jeste sam pesnik, koji komentariše realni ili imaginarni doživljaj, čiji je bio učesnik, snimatelj ili protagonista. Andrija B. Ivanović u živu i angažovanu sliku savremenosti unosi vlastite vizije i emocije, prevashodno filmskog porekla. Tamno osenčena duhovitost i jezička okretnost spadaju u najvažnije osobine njegove lirike i na njihovim temeljima se u budućnosti mogu snimati dobri filmovi, različitih žanrova“.O poeziji Andrije B. Ivanovića na prvoj promociji nagrađene knjige „Paklena runda“ govorila je Ana Gvozdenović, književni kritičar iz Kraljeva, urednik časopisa Povelja za esej i kritiku dok je sa autorom razgovarala Dušica Brković, bibliotekar i voditelj.


Posetioci ove književne večeri i biblioteke u prilici su da pogledaju u Odeljenju za odrasle čitaoce i izložbu knjiga svih dosadašnjih dobitnika nagrade Mladi Dis, koje je Gradska biblioteka objavila u ediciji Tokovi u periodu 1979-2010.


Link ka sajtu bibilioteke.

Leave a Comment